Grupul este mediul cel mai vindecator.
Intalniri saptamanale de grup. In cadrul acestuia vom lucra probleme de socializare si comunicare, tehnici de autocunoastere si impartasire, cunoasterea si relationarea cu ceilalti, dezvoltarea asertivitatii si a empatiei, gestionarea propriilor emotii si gestionarea emotiilor celorlalti participanti, dar si probleme existentiale, cotidiene, de zi cu zi.
Ce este un GRUP DE DEZVOLTARE PERSONALA?
Avem nevoie de relatii – relatii sincere, echilibrate, pline de continut. Un raspuns simplu la intrebarea „Ce este un grup de dezvoltare personala?” ar fi: locul unde se indeplinesc nevoile relationale. Un loc securizant, in care nu suntem judecati sau criticati, in care ne dezvoltam abilitatile sociale, relationale, comunicarea si apropierea de celalalt. Cum ajuta? Toate lectiile invatate in grup vor fi transpuse in viata de zi cu zi, inafara grupului, de catre fiecare membru in parte. Grupul este, intr-un anume fel, oglinda mediului in care traim.
Irving Yalom, unul dintre parintii si promotorii Terapiei de Grup, (desi sceptic la inceput despre puterea grupului), a ajuns sa creada ca terapia de grup produce dinamici specifice care maresc vindecarea participantilor, in timp ce provoaca psihologul (coordonatorul grupului). Interactiunea dintre membrii grupului ofera motorul schimbarii, iar rolul terapeutului este de a facilita aceasta experienta.
Yalom a sintetizat 11 factori terapeutici care influenteaza schimbarea si vindecarea in grup:
- Insuflarea sperantei creeaza un sentiment de optimism pentru participanti
- Universalitatea grupului ii ajuta pe participanti sa realizeze ca nu sunt singuri in trairi, impulsuri, problemele sau alte subiecte aduse de fiecare in interiorul grupului.
- Transmiterea de informatii ajuta la procesele de evolutie si dezvoltare, imputernicind oamenii cu cunostinte despre ei insisi, despre propria lor situatie psihologica (complexitatea gandurilor, emotilor si trairilor fiecaruia).
- Altruismul permite membrilor grupului sa dobandeasca un sentiment de valoare si semnificatie, ajutandu-i pe ceilalti membri ai grupului.
- Aducerea in cadrul grupului a evenimentelor din trecut, impartasirea acestora, faciliteaza rezolvarea evenimentelor din familie si din copilarie, intr-un mediu de siguranta precum devine grupul.
- Socializarea in interiorul grupului promoveaza dezvoltarea sociala in general, toleranta, rabdarea, empatia si alte abilitati interpersonale
- Prin raportarea la celalalt, membrii grupului invata sa adopte noi strategii si perspective de rezolvare a propriilor probleme sau nevoi, imprumutand de la ceilalti metode de adaptare, idei de solutii sau tipare de comportament.
- Sustinerea grupului invata participantii sa dezvolte la randul lor relatii interpersonale de sustinere in viata de zi cu zi.
- Coeziunea grupului ofera participantilor un sentiment de acceptare, apartenenta, valoare si securitate.
- Catharsis-ul (efectul de vindecare prin descarcarea unor emotii) elibereaza participantii, elibereaza experientele dureroase care blocau si determina vindecarea prin insasi dezvaluirea experientelor in cadrul grupului.
- A fi parte a ceva mai mare decat propria persoana – a unei comunitati, a lumii – produce constientizarea ca viata continua (cu orice ar aduce ea, bun sau rau). Grupul ne invata cum sa acceptam tot ce ne aduce viata si, mai ales, cum sa traim frumos si implinitor cu noi insine.
Grupul aduce o descoperire fundamentala in fiecare: „Prin asta trec si eu! Si eu simt astfel!„. Nu ne mai simtim singuri. Nu ne mai simtitm neintelesi. Dimpotriva. Grupul aduce sentimentul ca totul va fi bine, in cele din urma, ca se poate trece peste orice, ca putem deveni o versiune mai buna a noastra.
Ce se intampla?
Parcurgem impreuna 12 intalniri saptamanale de-a lungul a 3 luni. Desigur, la cererea membrilor, un grup se poate prelungi. Intalniri;le dureaza 3 ore, cu 2 pauze de cafea.
In cadrul intalnirilor vom strabate un drum – de la cunoasterea si stabilirea unor relatii cu ceilalti participanti, la autodezvaluire si implicit autocunoastere. Vom aborda teme diverse, de la probleme de comunicare sau relationare, la increderea de sine, gestionarea emotiilor (in cadrul relatiilor), asumare si responsabilizare, asertivitate, empatie fata de celalalt si fata de noi insine sau probleme de viata, de care ne lovim zilnic.
Grupul asculta nevoile noastre, descarcarile noastre, suferintele noastre.
Grupul valideaza calitatile noastre, lucrurile pe care le-am uitat despre noi sau nu le-am vazut niciodata.
Grupul normalizeaza tumultul zilelor, greutatile din viata fiecaruia sau obstacolele de care ne lovim.
Ce vei obtine?
- Deschidere catre ceilalti – intelegerea si perceperea unor noi puncte de vedere
- Autocunoastere
- Dezvoltarea individualitatii in cadrul social, autonomiei in grup
- Mediu suportiv – primim si oferim sustinere emotionala
- Imbunatatirea comunicarii
- Ameliorarea anxietatii sau stresului cotidian
- Dezvoltarea ascultarii active
- Dezvoltarea asertivitatii
- Nuantarea empatiei catre ceilalti, dar si catre sine
- Timp pentru noi insine – autovalorizare
- Dezvoltarea increderii in sine