Ce este EFT?



EFT = Emotional Freedom Technique. Cum functioneaza EFT. Principii de baza. Vindecarea traumelor. Eficienta in terapie.

"SĂ VORBIM DE VORBĂ"

Un podcast despre oameni și pentru oameni cu Oana și Ion Andrei Puican

EFT = Emotional Freedom Technique

Aceast instrument terapeutic poate parea (la prima vedere) excesiv de simplu.

Tapotarea sau EFT (termenul de tapotare vine de la miscarea care se practica de catre client si psiholog) este o terapie minte-corp care are la baza tehnica straveche a acupuncturii din medicina traditionala chineza. Tehnica este folosita astazi in psihologia moderna ca o abordare de ajutor sau auto-ajutor, clientul invatand EFT si avand posibilitatea sa o foloseasca si inafara sedintelor de terapie, ca un beneficiu castigat pentru intreaga viata.

EFT este reinterpretare a acestor tehnici traditionale dezvoltata de inginerul Gary Craig in anii ‘90.

Aceasta implica atingerea (tapotarea) punctelor cheie de presopunctura (puncte principale din acupunctura) de pe maini, corp si cap cu varful degetelor. Atingeri usoare, in timp ce mintea se concentreaza asupra unor probleme, emotii sau ganduri incomode (provocatoare de stres, anxietate, depresie sau suferinta psiho-emotionala).


Concentrarea asupra problemelor, tapotarea si folosirea afirmatiilor pozitive, produc schimbare, neutralizeaza sau vindeca sentimentele negative.


Cercetarile au aratat ca EFT este eficient in reducerea stresului, anxietatii, fobiilor/fricilor sau depresiei. Tehnica se foloseste si pentru compulsii (pofta de mancare, dependente de tutun, alcool sau alte substante), inclusiv pentru ameliorarea unor dureri fizice (inclusiv cele cronice).

De-a lungul timpului, acest instrument a fost folosit cu succes in tratarea simptomelor Tulburarii de Stres Post-traumatic (PTSD).

EFT are rezultate in igiena somnului, energizare, imbunatatirea performantelor sau focusare.


Dar, cum functioneaza?

Tapotarea EFT este similara cu acupunctura/presopunctura, folosind puncte energetice de presiune definite pentru atingere si obtinerea rezultatelor terapiei.

Conform studiilor, corpul are peste 2000 de astfel de puncte, conectate prin cai (meridiane energetice), prin care curge energia vitala (chi). Acest flux de energie este responsabil pentru sanatatea generala – atat fizica, cat si psiho-emotionala (pe parcursul acestor meridiane se pot forma noduri energetice in urma unor traume, frici sau emotii puternice).

Astfel, intreruperea, blocarea sau incetinirea fluxului energetic poate provoca dureri, blocaje psiho-emotionale sau poate duce aparitia unei intregi serii de simptome psiho-fiziologice.


Tapotarea sau stimularea acestor puncte EFT ajuta la imbunatatirea fluxului energetic si transmiterea catre creier a comenzilor pozitive. Mai mult decat atat, cercetarile au aratat ca stimularea meridianelor prin aceste puncte de tapotare EFT poate produce o varietate de substante chimice ale creierului, inclusiv opioide endogene (pentru ameliorarea durerii), serotonina (reglarea starii de spirit, a somnului si a memoriei) sau acidul gama-aminobutiric (care are un efect calmant asupra organismului).

Calmarea intregului sistem psiho-fizic ajuta la acceptarea, intelegerea si vindecarea ranilor psiho-emotionale, rani care de cele mai multe ori sunt cauzele majoritatii suferintelor fizice, ale fobiilor sau compulsiilor, sau ale altor tipare distructive din viata noastra.

Punctele de tapotare EFT

Ca prima informatie, poate cea mai pretioasa, trebuie sa tinem cont ca stimularea acestor puncte de acupunctura prin tehnica EFT nu implica numai gestul fizic, dar, mai ales, incorporeaza si concentrarea mintala, focusul mintii si emotional.

Tapotarea standard EFT incorporeaza, de obicei, mai multe puncte de acupunctura (corespondente meridianelor energetice principale), dar EFT in varianta contemporana a sintetizat aceste puncte si le-a adaptat nevoilor omului modern.

In ceea ce priveste harta acestor puncte, trebuie sa tinem minte ca ele sunt simetric asezate pe corpul uman, in oglinda stanga cu dreapta.

  1. Punctul karate – marginea exterioara a mainii (pe partea opusa degetului mare)
  2. Crestetul capului – coroana punctului energetic al lotusului
  3. Sprancene – punctul de incepere al sprancenelor de langa nas
  4. Exteriorul ochiului – marginea orbitei oculare, pe osul cranian, de-a lungul fiecarui ochi
  5. Sub ochi – pe partea superioara a pometilor
  6. Sub nas – zona de sub nas, centrala, deasupra buzei superioare
  7. Barbia – zona cutei dintre buza de jos si barbie
  8. Clavicula – putin dedesubt si usor pe diagonala fata de punctul de unire al claviculelor
  9. Sub brat – in lateralul coastelor, mai jos de subsuoara
  10. Incheietura mainii – toate meridianele energetice ale degetelor pot fi tapotate deodata chiar pe incheietura maini, imediat sub palma, pe partea interioara a bratului

Focusul mintal si emotional

Unul dintre primii pasi in cadrul EFT este sa se identifice un sentiment, o senzatie sau o situatie negativa. Astfel se creeaza o declaratie care recunoaste sentimentul sau problema, urmata de fraze de acceptare.

“Chiar daca ______, ma accept profund si complet.”

(de exemplu: “Chiar daca ma simt stresat din cauza muncii de la birou, ma accept profund si complet. Imi accept stresul provocat de munca de la birou, accept ca imi apartine si imi dau voie sa ma eliberez de acesta. Ma eliberez de sentimentul de stres si de starea pe care mi-o provoaca”).

Inceputul fiecarei sedinte de EFT porneste de la o fraza de configurare, care pune accentul pe problema, focuseaza emotiile si gandurile, astfel incat clientul sa poata intelege si accepta problema, ca intr-un final sa poata sa isi amelioreze starea sau chiar sa schimbe perspectiva asupra respectivei situatii sau probleme.

Vindecarea vine odata cu schimbarea. Cu ajutorul EFT se pot lucra probleme, situatii sau emotii actuale, din viata de zi cu zi a clientului, sau se poate sonda trecutul, ranile vechi sau traumele, inclusiv pana in copilarie (sau chiar transgenerational). 

EFT = Vindecarea blanda a ranilor emotionale

EFT este considerat de catre specialisti un instrument non-invaziv (spre deosebire de alte tehnici care pot provoca un nivel crescut de stres, anxietate sau chiar retraumatizare) care permite lucrul cu trauma (situatia negativa) si cu emotiile asociate acesteia, permitand clientului sa vindece, sa inteleaga, sa accepte si sa intregreze respectiva experienta si emotiile acesteia.

EFT ajuta clientul sa poata privi “problema” pentru ceea ce este ea cu adevarat, spre deosebire de raspunsul emotional subiectiv la respectiva experienta. Acest lucru se realizeaza prin “calmarea” sistemului ancestral (genetic) de raspuns FFF (Fight-Flight-Freeze = Lupta-Fugi-Ingheata), respectiv amigdala cerebrala.


Cu ajutorul acestui instrument si, bineinteles, prin intermediul psihoterapiei sau consilierii psihologice, clientul poate sa inteleaga raspunsurile sale automate si sa le schimbe. Este nevoie de timp, de rabdare, determinare si, mai ales, vointa pentru schimbare a clientului.

Cercetarile au arata ca aceasta contracarare a gandului sau emotiei negative cu un gand sau emotie pozitiva, cu ajutorul tehnicilor EFT in cadrul terapeutic psihologic, serveste si la neutralizarea respectivului gand sau a respectivei emotii. Atunci cand creierul se “calmeaza”, cand corpul se linisteste prin tapotare, clientul este mai dispus, mai deschis sa inteleaga si sa accepte afirmatii neutre sau pozitive ca fiind adevarate si acestea sa devina motorul schimbarii permanente.


Ca o ultima informatie, lucrul cu tehnica EFT in combinatie cu psihoterapia, de-a lungul timpului, invata creierul sa raspunda siferit la evenimentele traumatice din trecut si, mai ales, la posibilele experiente traumatizante din prezent (sau tipare de gandire si/sau comportament care pot intari experienta negativa).

Clientul invata sa raspunda neutru la mediu (non-distructiv), sau chiar sa gaseasca cai pozitive de a reactiona la mediu.

Distribuie:
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Te-ar putea interesa:

Programare

Completeaza datele si te vom contacta ulterior pentru confirmare.

*Puteti face programari si prin telefon sau Whasapp

In prezent, cabinetul nostru nu elibereaza evaluari psihologice sau rapoarte de evaluare.