Adesea auzim si folosim expresia “Traiesti si inveti o viata intreaga” fara sa ne gandim cand sau cine a rostit-o prima data. Autorul frazei este Lucius Annaeus Seneca. Capacitatea de a invata este inerenta omului inca de la nastere, iar pe parcursul vietii sale, o persoana invata si se dezvolta, constient sau inconstient, atat pe plan profesional, cat si pe plan personal, deoarece realizarea de sine este una dintre nevoile umane de baza.
Aceast instrumentar de dezvoltare personala (Life Coaching) ajuta o persoana sa invete cum sa traiasca si sa se realizeze in aceasta viata. Ne ajuta sa evoluam. Ne ajuta sa crestem, sa fim mai buni si mai fericiti. Life Coaching ajuta la gasirea si mentinerea echilibrului interior.
In vremurile in care traim, auzim o multime de termeni noi si interesanti. In ultimii ani a aparut sintagma „Life Coaching”. Ce este aceasta?
Ce este life coaching?
Termenul „coaching” (formare) este fost folosit de mult timp in afaceri, dar prefixul „life”, este folosit doar recent. Fondatorul life coaching-ului este considerat a fi specialistul american in planificare financiara, Thomas Leonard. Multi ani de lucru cu managerii de rang inalt l-au facut sa creada ca strategiile pentru dezvoltarea cu succes a afacerilor functioneaza bine si in viata personala. Si astfel s-a nascut stiinta coaching-ului de viata.
Un antrenor de viata este un antrenor de crestere individuala.
Care este diferenta dintre un psihoterapeut si un coach?
Psihoterapeutii lucreaza cu probleme ce tin de intrapsihic, tulburari psihice, tipare comportamentale, lumea inconstientului si cea psiho-emotionala. Coachii – „antrenorii” lucreaza cu scopuri si obiective.
Un „Life Coach” (antrenor de viata) este un antrenor care nu numai ca te ajuta sa iti gasesti adevaratele dorinte, dar te ajuta si sa le atingi. Stiinta coaching-ului de viata se bazeaza pe construirea unui parteneriat intre coach si client.
Life Coaching-ul nu inlocuieste psihoterapia sau consilierea psihologica.
Life Coaching-ul te ajuta sa te focusezi pe scopuri si obiective imediate (de scurta si lunga durata), dar nu are instrumentarul de a putea sa faca schimbari profunde de personalitate. Aceste tehnici ajuta clientul sa realizeze schimbari palpabile, evidente, care tin de obiceiuri sau comportamente de zi cu zi.
Coaching-ul de viata se adreseaza persoanelor de toate varstele, indiferent de profesie, pregatire, mediu sau credinte, acesta concentrandu-se pe viata personala a clientului. Life Coaching este un proces de cunoastere si dezvoltare personala. Prin acest proces, clientul poate face pasi clari pentru indeplinirea obiectivelor personale, inlaturarea propriilor bariere si stabilirea de noi etape, obiective si scopuri.
Este un instrumentar extraordinar de folositor atunci cand nu este nevoie de psihoterapie, cand premisele de la care porneste clientul nu au la radacini traume sau rani psiho-emotionale si, mai ales, nu este necesara o schimbare adanca de personalitate. Pentru un proces profund, intotdeauna este indicat sa se apeleze la serviciile profesioniste ale unui psiholog sau psihoterapeut.
Cand sa apelezi la un Coach?
Toata lumea, intr-un fel sau altul, este interesata sa isi sporeasca eficienta. Toata lumea vrea sa munceasca mai putin (sau mai eficient, pe cat posibil), sa castige mai mult si sa traiasca o viata mai luminoasa si mai implinita. Iar Life Coach-ul lucreaza (impreuna cu clientul) tocmai pentru a le oferi oamenilor aceasta oportunitate, pentru a le deschide noi perspective sau a le arata noi solutii. El ii ajuta mai intai sa isi transforme dorintele in obiective reale, realizabile si posibile, iar apoi merge „mana in mana” cu clientul pentru a atinge respectivele obiective.
Ritmul accelerat al vietii aduce adesea oamenii in impas.
Cand sa apelezi la un Life Coach:
- Ai pierdut sensul si directia in viata
- Simti ca nu se intampla nimic, zilele sunt cenusii si monotone
- Esuezi in a-ti atinge obiectivele propuse
- Ceva iti lipseste, dar nu este clar ce anume
- Nu ai nici un sentiment de fericire si bucurie din ceea ce faci
- Te afli in mod constant sub stres
- Vrei sa iti schimbi drumul profesional
- Ai probleme la locul de munca
- Dificultati in comunicarea cu ceilalti
- Detii o dorinta nerealizata de a fi mai eficient la munca
- Management-ul timpului personal
- Setarea obiectivelor pe termen scurt
- Stabilirea prioritatilor
Diferite tipuri de coaching
Coaching de cariera
Clientii variaza de la studenti la profesionisti cu experienta. Prin urmare, in cadrul sesiunilor se poate discuta despre gasirea unui loc de munca, despre schimbarea sau tranzitia in cariera sau despre ce este necesar sa intreprinzi pentru a avea succes acolo unde te afli acum. Pe scurt, un Coach de cariera poate ajuta un client sa isi atinga toate obiectivele profesionale.
Teme abordate in Coaching-ul de cariera: cunoasterea valorilor profesionale, metode si tehnici de integrare la locul de munca, setarea obiectivelor in cariera, etape de dezvoltare pe termen scurt sau lung, gestionarea brand-ului personal.
Coach de comunicare
Un Coach specializat in comunicare poate ajuta clientii sa depaseasca orice probleme de incredere in exprimarea clara (de exemplu, vorbirea in public, comunicarea in cadrul sedinte in echipa, exprimarea in dezbateri, intalniri sau comunicare in general.
Coaching familial
Coachingul familial contribuie la crearea unei dinamici familiale echilibrate si pozitive. Aceasta poate include imbunatatirea comunicarii, depasirea conflictelor sau consolidarea relatiilor. Pe scurt, coaching-ul familial poate oferi un sprijin pozitiv pentru orice dificultati si probleme cu care se pot confrunta membrii unei familii.
Coach de sanatate
Aceste sedinte ajuta la imbunatatirea starii de bine a clientilor. Acestea pot fi strategii pentru a pierde in greutate, pentru a creste durata si calitatea exercitiilor fizice sau a sportului, pentru a obtine si mentine motivatia, pentru gestionarea afectiunilor, pentru a reduce stresul si pentru a creste energia si vitalitatea.
Coaching transformational
Un coach transformational te pune pe o cale corecta spre sinele tau, pentru a trece mai usor prin viata si pentru a depasi greutatile personale.
Coaching relational
Un coach de relatii dezvolta strategii pentru a imbunatati comunicarea si a creste intimitatea. Aceste servicii se pot desfasura in sesiuni individuale sau pot implica si o alta persoana cu care clientul are o relatie pe care doreste sa o imbunatateasca. Coaching-ul relational te ajuta sa depasesti timiditatea in abordarea sau comunicarea cu oamenii. De asemenea, te poate ajuta cu privire la modul in care actionezi astfel incat sa poti atrage partenerul potrivit pentru tine.
Coaching spiritual
Antrenorii spirituali se pot axa pe o anumita credinta sau, in sens mai larg, pe intrarea in contact si in armonie cu natura spirituala a clientului.
Business Coaching
O metoda de dezvoltare profesionala si personala a unui manager (antreprenor, pozitie de conducere). Metoda se concentreaza pe intelegerea modurilor de management si business planning, de strategii profesionale pe termen scurt si lung.
Un Business Coach isi ajuta clientul sa stabileasca strategiile de management, de consolidare a afacerii, de crestere a productivitatii sau eficientei activitatii. Stabilirea unor decizii adecvate planului de afaceri, gasirea oportunitatilor de crestere a afacerii, imbunatatirea performantelor echipei, dezvoltarea profesionala. Totodata, acest tip de Coaching ajuta la gasirea unui echilibru intre viata personala si viata profesionala a clientului.
Coaching de echipe
Acest tip de Coaching ajuta membrii echipelor sa obtina armonie in lucrul impreuna, eficientizarea proceselor si a comunicarii, intelegerea dinamicii din cadrul echipei (dar si a dinamicilor in raport cu alte echipe sau proiecte cu care se lucreaza), cresterea performantelor echipei, eliminarea blocajelor interne, motivatia echipei si stabilirea unor pasi de lucru, strategii de micro-management.
Intelegerea relatiilor din cadrul echipei este cel mai important aspect abordat in Coaching-ul de echipe.
Un alt aspect important este conexiunea cu compania in care activeaza respectiva echipa. Alinierea obiectivelor echipei la cele organizationale. Intelegerea si imbratisarea valorilor companiei la nivel de echipa.
Stabilirea obiectivelor este unul dintre cele mai importante instrumente din activitatea unui Life Coach.
Cu ce te poate ajuta un Life Coach?
Cercetatorii au descoperit ca doar 2% dintre oameni ajung la autoactualizare (cunoasterea propriului potential in termeni realisti, stabilirea unor obiective clare si a unor pasi de urmat) pe cont propriu, adica de unii singuri. Ceilalti 98% au nevoie de un mentor cu experienta – un Coach.
Acest lucru se intampla doar pentru ca unii oameni au o vointa foarte bine dezvoltata, in timp ce altii o au la un nivel mediu. Acestia din urma nu vor putea obtine rezultate pana cand nu-si vor antrena vointa la nivelul celei dintai. Prin urmare, un Life Coach va fi cea mai usoara cale pentru ei de a-si atinge obiectivul. Acesta se va asigura ca acestia isi fac treaba si isi respecta planul personal.
Life coaching-ul se bazeaza pe analiza si disectie.
Adica, iei separat acele domenii din viata ta in care ai vrea sa obtii un anumit rezultat, dezvolti o strategie prin care vei merge mai departe si incepi sa lucrezi, analizand greselile tale ulterioare. Pas cu pas.
Posibile domenii de interes sunt:
- Dezvoltare personala
- Sanatate
- Viata personala
- Relatii intime
- Independenta financiara
- Avansarea in cariera
- Monetizarea hobby-ului preferat
- Relatiile sociale (cu familia si prietenii)
- Recreere, divertisment, calatorii si hobby-uri
Avem nevoie sa existe armonie in toate aspectele vietii.
Numai atunci putem obtine satisfactie deplina, urmata de rezultate.
Fiind un fel de consultant, un fel de motivator, un fel de terapeut si un fel de prieten, Life Coach-ul lucreaza cu oameni – de la manageri, antreprenori sau persoane publice, pana la oameni obisnuiti, copii sau adolescenti, pentru a-i ajuta sa-si defineasca obiectivele si sa le atinga – in cariera, planuri de viitor, in viata personala sau in ambele.
Tehnici, instrumente si metode de Life Coaching
Coaching-ul, ca instrument de management al schimbarii, se bazeaza pe aplicarea unor diferite tehnici de antrenament cognitiv si comportamental. Totul porneste de la cererea specifica a clientului, de la obiectivele sesiunilor/parcursului de coaching.
Cele mai comune metode si tehnici de coaching sunt:
Stabilirea si clarificarea obiectivelor
Clientul are nevoie sa stabileasca, impreuna cu Life Coach-ul, un set de obiective realiste, obiective si masurabile. Aceste obiective trebuie sa tina cont de resursele de care dispune clientul. Obiectivele trebuie enuntate clar si specific.
Gasirea resurselor clientului
Resursele sunt cheia indeplinirii scopurilor trasate in sesiunile de Life Coaching. Acestea pot fi de naturi diferite – de la resurse de ordin personal, spiritual, cognitiv, pana la resurse externe, materiale, sociale sau conjuncturale.
Relatia Life Coach – Client
In parcursul pregatirii profesionale a unui Life Coach, invatarea, stapanirea si folosirea mai multor tehnici concura pentru obtinerea calitatii etice, morale si profesionale in aceasta meserie. Dintre acestea, printre cele mai importante in stabilirea unei relatii autentice coach-client sunt:
- Tacerea – un Life Coach trebuie sa stie sa nu intervina in discursul clientului, sa nu influenteze sau sa ghideze cursul normal al gandurilor acestuia. Tehnica tacerii este prin excelenta parte din radacina profesiei de Coach.
- Ascultarea – tehnica ascultarii active, implicate, cu empatie si interes. Acceptarea discursului clientului.
- Postura – ca in orice relatie 1 la 1, postura interlocutorului influenteaza dinamica relatiei, drept urmare, postura unui Life Coach trebuie sa inspire si sa invite la dialog, sa fie adaptata momentului si posturii clientului, intr-o sincronizare non-verbala cu acesta.
Tehnica intrebarilor si a raspunsurilor
Intrebarile sunt de mai multe feluri:
- Intrebari simple, la care se poate raspunde cu un raspuns scurt
- Intrebari complicate, care necesita focusarea si navigarea clientului prin propriile ganduri
- Intrebari deschise, care ajuta clientul sa exploreze diverse optiuni
- Intrebari inchise, care directioneaza clientul spre solutii
- Intrebari neutre, care permit libertatea de exprimare si formulare ale clientului
- Intrebarea „cum?”, care centreaza clientul pe actiune si posibilitati
- Intrebari de parafrazare, care oglindesc o parte disfunctionala din discursul clientului pentru a atrage atentia acestui si a facilita schimbarea gandirii
- Intrebari alternative, care contin in formulare mai multe alternative posibile
Life Coach-ul ii cere clientului sa parcurga posibilele scenarii ale situatiei problematice. In acest fel, specialistul pune intrebarea „ce s-ar intampla daca?”.
Scopul sarcinii este de a lua in considerare toate consecintele posibile ale desfasurarii evenimentelor. Clientul, impreuna cu Coach-ul prefigureaza, sondeaza si analizeaza multitudinea posibilitatilor.
Oricare tehnica folosita sau aleasa de comun acord intre Life Coach si Client nu are alt scop decat eficientizarea procesului de schimbare.
Astfel, Life Coaching este un proces care urmareste sa abordeze dificultatile vietii, sa inlature limitarile care impiedica atingerea obiectivelor.
In esenta, Life Coaching este o directie care schimba viata in bine. Nu inseamna implicit ca toate problemele se vor rezolva imediat, dar schimba radical atitudinea fata de ele si perspectiva asupra propriei vieti.