Iubirea intr-un cuplu este suficienta?



"SĂ VORBIM DE VORBĂ"

Un podcast despre oameni și pentru oameni cu Oana și Ion Andrei Puican

Te-ai intrebat vreodata daca doar „simplul” fapt ca iti iubesti partenerul sau partenera este suficient? 

Am intalnit multi oameni care cred ca da, este de ajuns. Iubesc si atat. Lucrurile vor merge de la sine, nu-i asa? Ei bine, raspunsul este NU. Nu este de ajuns. Iubirea nu este suficienta intr-un cuplu, oricat de lipsit de romantism ar suna acest lucru.

Femeile considera iubirea ca fiind suficienta

In special femeile considera acest lucru si o explicatie ar fi faptul ca, fetite fiind, au crescut cu povesti cu printi calare pe cai albi si cu printul si printesa care dupa ce s-au casatorit, au trait fericiti pana la adanci batraneti.. Povestile nu au mai oferit si continuarea, cum printul si printesa au fost nevoiti sa se confrunte cu tot felul de provocari in relatie, de urcusuri si coborasuri, ca la oricare dintre noi. Prin urmare, fetitele s-au transformat in femei care, intr-o buna masura, au crezut ca o relatie inseamna „si au trait feticiti pana la adanci batraneti” doar pentru ca s-au iubit si s-au casatorit. 


In viata reala, o relatie presupune multa munca si constructie.


O munca frumoasa de cele mai multe ori, alaturi de omul iubit, dar si obositoare sau epuizanta alteori. 

In viata reala a iubi nu este suficient, ci a arata iubirea cat mai mult posibil si in tot felul de moduri. Iar acest lucru nu este chiar atat de usor de facut dupa cum pare, pentru ca pot sa intervina tot felul de lucruri care sa ingreuneze acest proces continuu sau chiar sa faca ca, pe nesimtite, iubirea de la inceput sa se transforme in tot felul de sentimente negative. 

Pot sa apara diferentele de a privi viata dintre cei doi parteneri. 

Diferentele de valori. 

Traumele fiecaruia si manifestarea lor distructiva in relatie. 

Convingerile disfunctionale ale fiecaruia. 

Dorintele diferite. 

Nestiinta de a comunica. 

Lupta de putere care exista in multe cupluri. 

Si lista poate continua. 

Prin urmare, doar a iubi nu este suficient. Bineinteles ca fara iubire nu se poate construi o relatie reala, profunda, solida si statornica. Cred ca doar iubirea este motorul principal si real care ofera partenerilor dorinta si puterea de „a se construi” separat si impreuna. Dar, pe langa iubire, mai este nevoie de multe altele ca aceasta constructie numita cuplu sa functioneze armonios si sa dureze in timp. 

De ce este nevoie?

Mai este nevoie ca cei doi sa ajunga sa se cunoasca, sa se vindece de traume pe care cu totii le avem, sa se accepte si sa se iubeasca fiecare pe sine, in primul rand. Iar acest lucru se poate realiza foarte bine printr-o psihoterapie. Pentru ca, altfel, fiecare dintre cei doi va arunca pe celalalt „balastul” si propriile probleme emotionale nerezolvate si de aici pot pleca multe neintelegeri si conflicte intr-o relatie. Cu cat dezvoltarea personala a fiecaruia este mai buna, cu atat relatia va fi mai frumoasa si mai usor de construit. 

Mai este nevoie ca partenerii sa invete sa comunice. Comunicarea intr-un cuplu este unul din pilonii de baza. 

Sa invete sa se asculte. Multi parteneri doar vorbesc, nu stiu sa se asculte cu adevarat. De fapt ceea ce fac este ca fiecare sa isi spuna nemultumirile si nici macar sa nu auda ce are celalalt de zis. Practic o discutie se poate transforma foarte usor intr-un „meci de tenis” in care fiecare serveste celuilalt, dar niciunul nu intelege ce zice cu adevarat celalalt si care sunt nevoile lui emotionale. 

Mai este nevoie ca cei doi sa invete ca un cuplu este o echipa, nu un camp de lupta. Si ca cei doi sunt de aceeasi parte, nu inamici. 

Mai este nevoie sa invete ce inseamna respectul si cum sa il ofere. 

Ce inseamna limitele sanatoase si cum sa le impuna partenerului intr-un mod bland si asertiv. 

Sa invete sa isi ceara iertare cand gresesc si sa accepte plusurile si minusurile proprii si ale celuilalt. 

Sa il accepte pe celalalt asa cum este fara sa ii impuna propriile convingeri sau pretentii. 

Sa invete cum se gestioneaza un conflict in cuplu, cum, ce si cand sa zica sau sa faca. 

Nu in ultimul rand, dimpotriva, chiar inca de la inceput, partenerii este nevoie sa isi dea voie sa se deschida emotional unul in fata celuilalt, sa isi arate vulnerabilitatile. NU se poate construi o relatie sanatoasa, functionala si implinitoare fara sa ne aratam „sufletul” in fata celuilalt si sa ne intelegem unul pe altul. Sa intelegem ranile unul altuia, sa intelegem de unde vin si cum putem ajuta la vindecarea lor. Pentru ca nu exista mediu mai vindecator decat relatia de cuplu. Dar, pentru acest lucru este nevoie ca cei doi sa lucreze in acest sens, sa depuna eforturile necesare care vor aduce si „roadele” dorite. 


Toate acestea se invata.

Nu ne nastem cu un manual de utilizare a relatiei de cuplu. Este nevoie sa invatam sa functionam impreuna. Iar acesta sunt un proces si o constructie  frumoase, dar si grele uneori. 

Dar se poate. Dovada stau multele cupluri pe care le-am vazut inflorind si descoperind ceea ce nici nu credeau ca se poate: o relatie aducatoare de bine, de satisfactie si de bucurie reala. Pana la urma, acest lucru este ceea ce cautam cu totii cu adevarat. 

Distribuie:
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Te-ar putea interesa:

Programare

Completeaza datele si te vom contacta ulterior pentru confirmare.

*Puteti face programari si prin telefon sau Whasapp

In prezent, cabinetul nostru nu elibereaza evaluari psihologice sau rapoarte de evaluare.