Consiliere Vocationala Adolescenti si Tineri



Consilierea vocationala reprezinta un sistem de activitati psihologice si pedagogice menite sa ajute tinerii sa isi aleaga o ocupatie in conformitate cu interesele, aptitudinile si abilitatile lor.

In fiecare an, zeci de mii de tineri absolva institutiile de invatamant cu distinctie. In acelasi timp, un numar relativ mic dintre ei devin specialisti cu inalta calificare si reusesc in cariera. In cele mai multe cazuri, motivul este alegerea gresita a profesiei. De fapt, aceasta alegere se face adesea in functie de criterii aleatorii sau o coordonare care nu tine cont de interesele, pasiunile sau vocatia tinerilor.

Rezultatul este ca, in viitoarea lor cariera, vor trebui sa continue intr-un domeniu pe care nu il iubesc si pentru care nu au o aptitudine naturala.


Ce este Consilierea Vocationala?

Consilierea vocationala reprezinta un sistem de activitati, instrumente si tehnici psihologice si pedagogice (educationale) menite sa ajute adolescentii si tinerii sa isi aleaga o ocupatie (cariera) in conformitate cu interesele, aptitudinile, abilitatile si, mai ales, PASIUNILE lor.

Consilierea in materie de orientare este un complex de masuri care au ca scop determinarea intereselor reale, talentelor ascunse si trasaturilor de personalitate ale unei persoane pentru a alege directia corecta in care sa isi continue studiile si sa isi construiasca o cariera.

Scopul principal al sedintelor de consiliere este de a asigura armonia interioara a unei persoane in viitoarea sa activitate profesionala.

Cand se poate apela la psiholog pentru Consiliere Vocationala?

Alegerea unei cariere este una dintre alegerile majore pe care o persoana le va face in viata.

Va fi profesia aleasa o garantie a libertatii financiare in viitor?

Este o sansa de a valorifica talentele si de a obtine un succes real in viata?

Sau va fi prima dezamagire?

Desigur, carierele se pot schimba sau modifica pe parcursul vietii. Dar un inceput corect conteaza in gasirea echilibrului intre personal si profesional, pentru energia depusa in procesul de evolutie profesionala, nu in ultimul rand in satisfactiile de ordin financiar, material si mai ales moral.

Unii copii isi recunosc sau intuiesc abilitatile unice si vocatia inca de la o varsta frageda, iar apoi visele, aspiratiile si hobby-urile lor gasesc un vector clar de dezvoltare inca din anii de scoala. Pentru aceste persoane, alegerea profesiei este evidenta, simpla si, de obicei, fara erori.

Cu toate acestea, multi adolescenti fie sunt indrumati de adulti importanti catre o anumita activitate, fie isi fac alegerea exclusiv pe baza prestigiului si a rentabilitatii profesiei. Cu toate acestea, daca interesele, aptitudinile si abilitatile persoanei in cauza nu sunt luate in considerare atunci cand se alege o cale de cariera, exista un mare risc de a deveni un specialist mediocru. Acest lucru duce la esec personal si la depresie pe tot parcursul vietii, uneori chiar si in fata stabilitatii financiare, deoarece putini oameni sunt dispusi sa riste sa isi schimbe drastic viata „stabilita” de dragul unei realizari tarzii a adevaratului lor destin.

In acest caz, este nevoie de consiliere profesionala.

De ce este impartial un psiholog?

De ce ajuta consilierea in paralel cu sustinerea familiei?

Asistarea elevilor/studentilor in autodeterminarea lor vocationala si oferirea de recomandari studentilor cu privire la posibilele domenii de activitate profesionala nu sunt suficiente fara sustinerea permanenta a acestora de catre familie.

Doar un cadru familial echilibrat si sustinator poate ajuta la reducerea tensiunii psihologice, la crearea unei atitudini pozitive si a increderii in viitor. Sustinerea familiei le va permite elevilor/studentilor sa devina in viitor persoane de succes, stabile, motivate sa se realizeze cu succes in domeniul de activitate ales.

Care este diferenta intre hobby/pasiune si alegerea unei cariere/studiu?

Hobby-urile sunt legate de relatiile profesionale.

Multi oameni, de obicei dupa ce citesc o carte populara de dezvoltare personala sau merg la un curs de specialitate psihologica, decid sa isi analizeze hobby-urile si sa vada daca pot face bani din unele dintre ele, transformandu-le intr-o profesie.

Pentru ca, daca iti gasesti un loc de munca pe care il iubesti, nu va trebui sa muncesti pentru tot restul vietii tale.

Un hobby este placut tocmai pentru ca nu este impovarat de asteptari exagerate de a face bani.

Un hobby este ceva ce facem din placere, pentru a ne bucura de un proces. Nu ne intereseaza rezultatul final, nu urmarim termenele limita, nu satisfacem asteptarile clientilor.

Un hobby te descarca de stres sau anxietate, iti da energie si te transporta intr-o alta lume. 

Un hobby este auto-terapeutic.


Exista momente in viata in care poti transforma un hobby intr-o profesie, dar inainte de a te lansa in aceasta calatorie, este bine sa raspunzi la un numar de intrebari.

Iata cateva dintre ele:

  • as continua sa ma distrez facand bijuterii daca le-as face in fiecare zi?
  • oare imi va placea sa tricotez daca ma astept sa imi castig salariul lunar?
  • stiu cum sa promovez lectiile de chitara pentru copii?
  • ETC

Cum se infaptuieste o planificare vocationala?

Planificarea vocationala este un proces care genereaza un plan pentru o solutie pas cu pas la sarcina in cauza, luand in considerare influenta diferitilor factori. In acest sens, este necesar sa ne determinam atitudinea si mentalitatea generala inainte de a incepe procesul.

De asemenea, este foarte important sa intelegi ce urmaresti, deoarece nu poti atinge obiective vagi si nedefinite, care vor avea in mod inevitabil un impact negativ asupra motivatiei si a rezultatelor. Avem nevoie sa ne definim clar, realist si sustenabil obiectivele.

Elaborarea de planuri pentru dezvoltarea ulterioara a carierei este un proces continuu, care trebuie sa dureze pe tot parcursul carierei profesionale a unui specialist. Pentru a avea succes, un plan de cariera trebuie sa includa urmatoarele etape:

  • Sa se ia o decizie constienta de a alege o cariera. Acest punct necesita o intelegere a propriilor capacitati, predispozitii si preferinte.
  • Sa se ia in considerare caracteristici neplacute sau dificile, cum ar fi limita creativa, resurse, cunostinte etc.
  • Sa se elaboreze cu atentie un plan detaliat de dezvoltare profesionala si personala, tinand cont de posibilele dificultati si de modalitatile de depasire a acestora.
  • Sa se includa o varietate de optiuni de rezerva, in cazul in care alegerea profesiei sau a traseului profesional esueaza.
  • Sa se dezvolte abilitatii de a gasi si de a obtine locul de munca dorit.

Astazi, cheia pentru o cariera de succes este autoperfectionarea continua si cresterea profesionala.

Asadar, orientarea vocationala este unul dintre cei mai importanti factori in alegerea carierei potrivite.

Scopul consilierii vocationale este de a dezvolta o atitudine constienta fata de munca si autodeterminare profesionala, in conformitate cu abilitatile, capacitatile si posibilitatile fiecaruia, tinand cont de piata muncii.

Distribuie:
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Te-ar putea interesa:

Programare

Completeaza datele si te vom contacta ulterior pentru confirmare.

*Puteti face programari si prin telefon sau Whasapp

In prezent, cabinetul nostru nu elibereaza evaluari psihologice sau rapoarte de evaluare.